Google-mainonta eli AdWords-pikaopas

Tässä muutama vinkki tehokkaan AdWords-kampanjan tekemiseen. Käytän esimerkinä yritystä, joka myy Mazda-merkkisiä vaihtoautoja.

 1. Kohdenna mainos tarkasti
  Kohdenna mainokset tarkasti. Jos myyt esimerkin mukaan vaihtoautoja, tee silloin mainos otsikolla "Mazda-vaihtoautot". Mazdaa hakevalle tarjotaan siis Mazdoja. Googlaaja saa mitä haluaa, eli mainos on tällöin hyvä ja relevantti hakutulos.
 2. Tee erottuva ja uniikki mainos
  Erotu mainoksellasi hyvällä ja mieleenpainuvalla tavalla. Esimerkin mainos voisi olla "Mazda-vaihtoautot - nyt ulosheittohintaan". Hakijan huomiota ja uteliaisuutta pitää herättää oikealla tavalla. Esimerkkimainoksessa kerrotaan samalla, että kyseessä on kauppa, ja näin vain autokauppoja harkitsevat klikkaavat mainosta, mikä on liikkeelle optimaalista.

  Adwords esimerkkimainos
 3. Oikeinkirjoitus
  Tarkista mainoksesi kieliasu huolellisesti. Poista kaikki kirjoitusvirheet. Käytä kuitenkin mielellään tehokeinona sanojen kapitalisointia eli älä kirjoita "Edullinen vaihtoauto netistä" vaan "Edullinen Vaihtoauto Netistä". Googlaaja vilkaisee mainosta vain sekunnin murto-osan, joten asiallinen ja positiivinen, kuitenkin aavistuksen yliampuva ensivaikutelma on toimiva.
 4. Relevantit ja hyvin generoivat avainsanat
  Mainosten pitää liittyä keskeisesti avainsanoihin. Esimerkkitapauksessa Mazda-avainsana ja sen muunnelmat toimivat todennäköisesti parhaiten. Googlaaja huomaa mainoksen, jos hän itse hakee hakusanalla "Mazda", ja mainoksessa käsitellään Mazdaa. Mainoksesi vaikuttaa tällöin normaalilta hyvältä hakutulokselta. Jos mainoksesi ei liity keskeisesti hakuun, mainostasi ei myöskään klikata, ja tällöin se tietenkin generoi huonosti uusia kauppoja tai kontakteja.
 5. Kehota tekoon
  Ei riitä, että mainoksessasi tuot tuotteesi tai palvelusi esiin, vaan hakijaa on myös kehotettava toimenpiteisiin. Toimenpiteellä tarkoitan mainossanoja ja -fraaseja tyyliin "Ota yhteyttä, soita heti, osta nyt, osta ja säästä, vertaa ja säästä, tule katsomaan" jne. Eli sama asia kuin että ajattelisit pyytää ystävääsi kylään lausella "Minulla on perjantai-ilta vapaa". Toimivampaa ja tehokkaampaa on pyytää ystävä kylään lauseella "Minulla on perjantai-ilta vapaa, tule käymään!"
 6. Mene suoraan asiaan
  Vie mainoksen klikkaaja suoraan kohdesivulle. Esimerkkitapauksessa tarjoa käyttäjälle sivu, jossa listataan myynnissä olevia Mazdoja hintoineen. Mainoksen klikkaajat käyttäytyvät samalla tavalla kuin normaalin hakutuloksen klikkaajat: jos klikkauksen tuloksena saatu sivu ei miellytä, palataan Googleen ja valitaan toinen sivu.
 7. URL-osoite on osa mainosta
  AdWords-mainoksessa voi antaa niin sanotun näytettävän URL-osoitteen oikean kohdesivulle vievän URL-osoitteen lisäksi. Näyttö-URL-osoitteeseen kannattaa lisätä klikkaamaan houkuttelevia sanoja. Kuvassa lisätty domainin perään "/Mazda_tarjous" lisäämään mainoksen houkuttelevuutta. Todellinen osoite voi olla mitä tahansa
  esim. www.domain.com/ appl/cars/index.jps? carid=123345.

  Adwords esimerkkimainos
 8. Testaa - ja testaa lisää
  Tee aluksi muutama erilainen AdWords-mainos, esimerkiksi 5-20 eri mainosta. Aloita suhteellisen pienellä budjetilla, koska alkutestaus on vasta tunnustelua. Ei siis kannata investoida vielä kovin paljon. Vertaile AdWords-tulostyökalun tai Google Analyticsin avulla saavutettuja tuloksia. Analysoi, mitkä mainokset ja avainsanat generoivat hyvää ja tuottavaa liikennettä. Poista ei-tuottavat mainokset ja avainsanat. Yritä luoda lisäksi parempia versioita hyvin tuottavista avainsanoista ja kokeile rohkeasti uudentyyppisiä mainoksia.

  Muista suunnitella landing page (sivu, jolle mainosta klikattaessa saavutaan) huolellisesti. Usein on niin, että mainos on hyvä, mutta landing page heikko. Tällöin sivu ei tue toiminnoltaan ja sisällöltään hyvää mainosta - ja tämähän ei palvele tarkoitusta.